how to make your own website

Београд: Изложба о Царскоj породици у Руском дому

Београд, 6. април 2017

У оквиру обележавања годишњице отварања Руског дома у Београду, чији је први назив био Руски дом у част императора Николаја Другог, 5. априла 2017. године свечано је отворена изложба „У сусрет Руском Цару“, посвећена сећању на царску породицу Романових.

После поздравног слова заменика директора Руског дома г. Галактионова Василија Владимировича присутнима се обратио јеромонах Игњатије Шестаков из Сретењског манастира у Москви.

После молитвеног помена недавно пострадалих у терористичком нападу у Санкт Петерсбургу и оних који су подигли Руски дом у Београду, јеромонах отац Игњатије Шестаков одржао воје уводно слово.

Изразивши благодарност Руском дому, који је увек био дом и кућа свих Руса и у свим временима, на организацији и сарадњи на припреми изложбе, као и на свакој сарадњи између Русије и Србије, отац Игњатије, истакао је значај изложбе која се организује у сусрет стогодишњици страдања царске породице. Отац Игњатије је казивао о личности и историјској улози цара Николаја и напоменуо да је Београд једини град који има улицу, а и споменик страстотерпцу Николају Романову у центру града.

-Идеја и философија ове изложбе је да прикаже право лице мученика царске породице на фотографијама које су врхунски обрађене, како би се посебно најмлађима приближила историја руске царске породице и њеног страдања. После двадесетак градова широм српских епископија и на Косову и Метохији, изложба у Руском дому трајаће до 19. априла 2017. године, поручио је отац Игњатије.

Хор „Орлићи“ из Батајнице, састављен од ученика веронауке из три школе, употпунио је величанствен догађај. Под управом диригента хора гђе Јелене Павловић, хор „Орлићи“ пева духовну музику, изворне композиције и руску музику.

Изложбу су реализовали Руски дом у Београду, Сретењски манастир из Москве и студио „Руски Цар“, уз учешће СОЗ Архиепископије београдско-карловачке.

Свечаном отварању изложбе присуствовао је директор Архива Српске Православне Цркве мр Радован Пилиповић; јереј Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесенске цркве; представници Задужбине манастира Хиландара, многобројне личности јавног и културног живота, као житељи престонице за које је Руски дом омиљено место окупљања.