free web creator

Чачак у сусрет Руском цару

Чачак, 20. jануар 2017

У среду, 18.01.2017 у Чачку је отворена изложба фотографија „У сусрет Руском Цару“. Изложбу су организовали Сретењски манастир из Москве, храм свете Марине, храм Вазнесења Господњег и Народни музеј у Чачку.

Организатори су подсетили да буђење сећања на царске мученике носи посебан значај у 2017. години када се навршава сто година од почетка велике руске трагедије.

Изложбу „У сусрет Руском Цару“ чине црно-беле фотографије из архива и личних албума породице Романов.

Представници ове царске династије носили су круну руске империје више од 300 година, од фебруара 1613. до марта 1917.године. Романови су дали Русији 18 владара за чије владавине је земља постала снажна држава која је достигла свој зенит и проживела трагичне странице историје.

На отварању се присутнима обратила директорка Народног музеја, госпођа Делфина Рајић: „Вечерас са ових изузетних фотографија посматрају нас очи цара Николаја II, царице Александре, њихових кћери Олге, Татјане, Марије и Анастасије и најмлађег члана породице, царевића Алексеја. Те очи, након мучног злочина, заувек су се склопиле у ноћи између 16. И 17. јула 1918. године. У светлу чланова царске породице, њиховог свакодневног живота, њихове радости и туге открива се не само оно тренутно и пролазно, већ и сама руска империја која ће после голготе Романових заувек нестати.“

Отац Владе Капларевић, један од организатора изложбе, подвукао је значај ове изложбе у Чачку, рекавши да је идеја о изложби настала у Сретењском манастиру, са жељом да се шира јавност ближе упозна са ликом царске породице. Поред тога, подсетио је на стогодишњицу страдања царске породице која је и код руса и код срба прибројана лику светитеља, и на значај тог датума. Посетиоци имају прилику да виде неке од фотографија које нису доступне јавности у Србији. На тим фотографијама су приказани чланови у свакодневним активностима. Неке од фотографија су снимали и сами чланови.

Различити тренуци живота последњег руског цара Николаја II Романова и његове породице који су у најтежим историјским тренуцима показали величину душе овековечена су пред оком објектива.

Отварање је употпуњено музичким програмом.

Изложба је имала многобројни одзив и изазвала је велико интересовање јавности града Чачка.