free web creator

Прибој у сусрет руском Цару

Прибоj, 12. Октобар 2016

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког и администратора Епархије милешевске Господина Јоаникија, Црквена општина Прибој је приредила изложбу фотографија о руској царској породици Романових под називом „У сусрет руском Цару, Романови–царско служење“. Изложба је отворена у понедељак, 10. октобра у галерији „Спирала“ у згради Гимназије у Прибоју.

У програму отварања учествовали су црквено-градски хор „Св. кнез Лазар“ из Прибоја, ученици Гимназије и чланови Друштва младих историчара овог града. Међу присутнима били су представници локалне самоуправе, институција културе, главни имам Меџлиса исламске заједнице и други из друштвеног миљеа Прибоја.

Изложбу је отворио протојереј-ставрофор Марко Папић, који је цитирао Св. Јована Шангајског рекавши да је император Николај Други био носилац и оваплоћење православног становишта по коме је цар слуга Божији, који Богу одговара за поверени му народ и земљу, за сва своја дела и послове. На ношење царске круне гледао је као на служење Богу. Имао је то на уму током доношења свих значајних одлука, током решавања свих битних питања с којима се сусретао. Зато је био чврст и непоколебљив у оним питањима за која је био уверен да их решава по вољи Божијој.


Отац Марко је подсетио присутне и на то да је поштовање последњих из царске породице, започето у време патријарха Тихона, свега три дана након мученичке смрти, настављено до данас, што је допринело да су најпре Руска православна загранична црква а потом и Московска Патријаршија канонизовале цара Николаја Другог и чланове његове породице. Циљ ове изложбе је био обнављање сећања на императорски дом Романових, на њихов однос према православним народима, а нарочито према нашем, српском, и она је својеврсно мало уздарје цару Николају, иако се, по речима оца Марка, српски народ никада неће моћи довољно одужити последњем руском императору.