bootstrap slideshow

КИКИНДА У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ (+ ВИДЕО)

24. октобар 2018

Кикиндски градски одбор Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.год. у сарадњи са Друштвом руско-српског пријатељства и Културним центром Кикинда, организовао је културно вече посвећено 100-годишњици страдања руске царске породице Романов.

На самом почетку, у препуној сали Културног центра која није имала довољно места да прими сву заинтересовану публику, КПД „Корнелије Станковић“ је отпевао две руске романсе „Подмосковске вечери“ и „Ивушка“, које су поздрављене громогласним аплаузом.

Након тога, познати српски књижевник, публициста и колумниста Драгослав Бокан, одржао је предавање и беседу „Златно доба царске Русије", где је говорио о последњој руској царској породици и династији Романов, као и о руско-српском историјском односу. Том приликом је истакао: „Ове године се навршава двоструки јубилеј, један који говори о завршним борбама првог светског рата и повратак у отаџбину, а други о убиству цара Николаја II Романова, који је најзаслужнији што Србија није капитулирала“.

Након беседе, у галерији КЦ отворена је изложба фотографија „У сусрет Руском Цару, Романови – царско служење“, која је посвећена последњем Руском цару Николају II и његовој породици.

Изложбу чини 40 црно-белих фотографија из историjских архива и личних албума породице Романов и тематски је подељена на три целине. Једну целину чине портрети чланова царске породице, другу чине фотографије из личних албума породице Романов настале спонтано забележене у шетњи, разговору, одмору, дечијим играма, и трећу целину чине фотографије војне тематике.

О изложби је говорио Душан Беловић, председник друштва руско-српског пријатељства, док је протонамесник Слободан Дивљаков, старешина храма Успења Пресвете Богородице, у својој беседи посебно нагласио : „Свети руски цар мученик Николај II Романов, због нас је своју главу положио на жртвеник отаџбине и царства небеског“.

Пројекат реализују Сретењски манастир из Москве, портал Православие.ру у са студиом „Руски Цар“ из Београда.

Пројекат је настао је са жељом и циљем да се српској публици приближи лик и дело чланова последње руске династије, да се пробуди сећање на породицу Романов, ближе упозна са животом и жртвеним служењем породице последњег Руског цара. Кроз фотографије на изложби која ће у галерији Културног центра бити отворена до 31.октобра, наши суграђани моћи ће да се упознају са лепотом породице Романов, њиховим свакодневним животом и служењем за добробит Отаџбине и свог народа.

Последњег дана изложбе 31. октобра биће представљена књига ''Свети цар'' посвећена животу и делу последњег руског цара, Николаја II Романова, о којој ће говорити Ранко Гојковић.