free site maker

Крагуjевац: Народни музеj – «У сусрет Руском Цару»

Изложба „У сусрет руском цару“ отворена је 19. априла 2017. у 18 сати у некадашњем конаку кнеза Милоша, а данашњем Народном музеју у Крагујевцу. Изложбу су организовали Сретењски манастир у Москви, Народни музеј Крагујевац и студио Руски Цар .


Свечано отварање је започело уводним словом господина Ненада Ђорђевића, у име Народног музеја Крагујевац. Господин Ненад се захвалио Сретењском манастиру из Москве, Епархији шумадијској и Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Јовану, који су омогућили и својим присуством увеличали и благословили овај културни догађај. Директор музеја је подсетио све присутне на значај царске породице Романов за српску историју, а такође и истакао да је ова изложба важна јер представља један нови поглед на страшни двадесети век.

Потом је уследило слово Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Јована, који је подсетио на то да „како оно што људи одбацују, Бог сачува“.

„Свету царску породицу су људи одбацили, али су је Бог и Црква сачували и прибројали светим мученицима. Они су, сигурно, могли, попут многих императора који су такође настрадали, да остану спомињани у историји, од године до године, од догађаја, до догађаја, али оно што Црква прослави, ту је памћење вечно, непролазно. Зато, заиста, ови људи, јесу мученици који су страдали јер су били верујући и као православни дали животе своје. И као што је Суреп у својој познатој књизи „Кад су живи завидели мртвима“ писао, то су заиста била тако тешка времена, када су живи завидели што су мртви у миру. Зато, браћо и сестре,молитвама њиховим да се утврдимо у вери. Јер вера је дар Божији и вера чини човека човеком.“

Након беседе владике шумадијског Јована, посетиоци су са великим интересовањем погледали изложбу.