bootstrap buttons

Руски Цар у Краља Петра I

17. маj 2017

У оквиру манифестације “Музеји Србије десет дана од десет до десет“, у понедељак 15. маја, у музеју Кући Краља Петра I отворена је изложба фотографија посвећена последњем руском цару, Николају II Романову и његовој породици. Изложба носи назив „У сусрет руском Цару. Романови ̶ Царско служење“ и доноси гледаоцима фотографије из свакодневног живота царске породице, као и фотографије на којима су забележени неки важни тренуци, попут обиласка рањеника током рата, разгледање тада најмодернијег артиљеријског оружја.


Изложбу је свечано отворио господин Андреја Младеновић, заменик градоначалника града Београда. Он је том приликом истакао колико је важно да се српска публика посети музеј Кућу Краља Петра I и подсети на живот и служење царске породице Романов. Додао је да је од посебног значаја што је изложба представљена у спомен-музеју Кући Краља Петра I, јер су две владајуће династије, руска и српска, биле у тесној вези. Заменик градоначалника је подсетио присутне и на још један знак љубави и пријатељства Русије и Србије ̶ споменик Цару Николају II, подигнут 2014.године. Господин Андреја Младеновић је такође истакао да је потребно да се везе још продубљују и том приликом је нагласио да ће град Београд имати посебну част да се представи грађанима престоног града Русије на манифестацији „Дани Београда у Москви“, која ће бити одржана у јуну месецу.

За музичко-поетски део вечери били су задужени млади и талентовани уметници из 14. београдске гимназије, под руководством професора веронауке, Велибора Мартиновића.

Програм је отпочео песмом „Востани Сербије“ у извођењу певачке групе „Завет“. Поздравним словом аутора, на руском и српском језику, публици су се обратиле госпођице Анђела Станишић и Дијана Јовановић.

Потом је наступила етно група „Вез“ са песмо „Да сам извор вода ладна“.

Биографске податке о цару Николају, царици Александри, царевићу Алексеју, великим кнегињама Олги, Татјани, Марији и Анастасији, на два језика, говорили су ученици 14. београдске гимназије: Никола Станковић, Ружица Тошић, Анђела Станишић, Војин Исаковић и Дијана Јовановић.

Солиста, госпођица Вероника Павличевић је извела руску романсу „Обоими, поцелуј“ (Балакирјев), док је госпођица Милена Стиоловић читала песму „Година 1885.“ И.А. Буњина.

Програм је затворила певачка група „Завет“ песмом „Ово је Србија“.