website building software

У Ужицу отворена изложба «У сусрет Руском цару»

Ужице, 14. фебруар 2017

У организацији Народног музеја Ужице, Сретењског манастира из Москве и Друштва руско – српског пријатељства, у Ужицу је данас свечано отворена изложба фотографија „У сусрет Руском Цару“.

Отварању изложбе присуствовао је велики број Ужичана, а изложбу је отворила госпођа Делфина Рајић, директорка Народног музеја из Чачка, одакле је изложба и пренета у Ужице.

У пуној изложбеној дворани ужичког Музеја, присутне Ужичане, поштоваоце Русије и царске породице Романов поздравио је директор Музеја Никола Гогић, а пригодну беседу одржао је отац Владе Капларевић .

– Велика је радост и част бити данас овде, на отварању 20-те по реду изложбе о Романовима у градовима Србије. Свако ко и мало зна историју српског народа, историју српско – руских односа, зна колика је жртва Романових, посебно цара Николаја за Србију и српски народ. Ова изложба је само мали део нашег дуга, наше дужности, како би српски народ требало да се одужи царској породици – рекао је отац Капларевић.

Посетиоцима изложбе представљене су фотографије свете породице Романових, које до сада нису биле доступне широј јавности.

Од августа 2016.године одржано је више изложби у оквиру пројекта „У сусрет Руском цару“. Циљ пројекта је да се пробуди сећање на породицу Романов, упозна са животом и жртвеним служењем породице последњег Руског императора, које је нераздвојиво повезано са Србијом. Управо мученик цар Николај и његова породица уживају посебну љубав код српског народа.

Буђење сећања на царске мученике носи посебан значај у 2017. години, када се навршава 100 година од почетка велике руске трагедије, а 2018.године 100-годишњица мученичке кончине последњег Руског императора и његове породице, који су у Руској и Српској Цркви прибројани лику светитеља.